DEĞERLİ ANNE BABALAR
Evde kalma zorunluluğunun erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da olumsuz etkilenmelere sebep olduğunu gözlemlediğimiz bir dönemden geçiyoruz. İşlem öncesi dönem çocukları bilişsel gelişim düzeyleri ve soyut düşünme yeteneklerinin gelişmemesi nedeni ile salgınları, virüs gibi konuları anlamakta zorlanabilirler. Gerçekçi olmayan düşünceleri ile kaygı uyandıran değerlendirmeler yapabilirler. Çocuklara, kaygı ve korkunun, Koronavirüs ile ilgili olumsuz düşüncelerin, böyle zamanlarda beynimizin bizi korumak için önlem almamızı sağlamaya çalıştığını, işinin bizi korumak için düşünce ve duygular üretmek olduğunu onların anlayabileceği dilde anlatmakta fayda var.
Çocukların bu zor dönemi en az psikolojik sorunlarla atlatmasının anne babanın ruh sağlığıyla yakından ilişkili olduğunu unutmamak gerek.Gözlemlediğim kadarıyla özellikle ailelerin, bu süreçte aşırı kaygılı ve titiz, koruyucu, kollayıcı yaklaşımlar sergileyebildiğini, abartılı panik hissinin ise çocukların ruh sağlığını olumsuz etkilemekte olduğunu belirtmek isterim.
3-6 yaş grubu okulöncesi eğitim alan çocukların süreç içerisinde bilişsel, sosyal duygusal, ve psikomotor gelişim beceri aktivitelerinden geri kalması, yaşıtlarıyla, arkadaşlarıyla ilişki kuramaması, aile içi ve aile dışı rutinin bozulmuş olması elbette birtakım psikolojik sorunların ortaya çıkmasına yol açabilir.
Süreci sağlıklı yönetmek isteyen tüm anne babalara tavsiyem şu sekilde olacaktır;
Çocukların günlük rutinlerinin devamının sağlanmasına özen gösterin.
Uyku, yemek, teknoloji kullanımı, oyun oynama ve etkinlik saatlerini mümkün olduğunca sabit tutmaya dikkat edin.
Çocukların kendini en rahat ifade edebileceği ortam oyun ortamıdır. Onun seçeceği bir oyunu hergün en az yarım saat birlikte oynamak, hem onun duygusal ihtiyacını karşılayacak hem de özgüveninin artıp kendini rahat ifade etmesine olanak tanıyacaktır.
Her anını herhangi bir etkinlik yada aktiviteyle doldurmayarak hayal gücünü kısıtlamadan yaratıcı düşünme becerisi geliştirmesine olanak sağlayın. Çocuklara masal okunması, hayal gücünü ve kelime dağarcığını arttıran aktiviteler arasında gösterilebilir. Uyku öncesi sonrası yahut gün içerisinde mutlaka okuyacağınız masallarınız hikayeleriniz olsun.
Çocuğun evde uyku ve beslenme düzenine sadık kalması için çaba gösterin.
Okul kavramından uzaklaşmasına izin vermeyin.
Değerli veliler eğer bu olanakları evinizde sağlayabiliyorsanız ne mutlu sizlere ancak sağlayamıyorsanız çocuğunuzun ruh sağlığını korumak ve gelişimini desteklemek adına kaygılarınızı, korku ve endişelerinizi bir kenara bırakıp çocuğunuzu ait olduğu yere yani okuluna gönderin. Unutmayın çocuklarımız bizim en değerli varlıklarımız onların sağlığını düşündüğümüz kadar bilişsel gelişimlerini ve ruh sağlıklarını da düşünmek zorundayız.